Οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στις μεταφορές με έμφαση σε πιθανά πρόσθετα μέτρα και προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν ως συνέπεια της χαλάρωσης των μέτρων στα κράτη-μέλη, εξέτασαν οι Υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ, κατά τη δεύτερη ανεπίσημη τηλεδιάσκεψή τους που διοργάνωσε η κροατική Προεδρία.
Στη συνεδρία των υπουργών Μεταφορών σχηματίστηκαν δύο στρατόπεδα. Από τη μία δώδεκα κράτη-μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Κύπρος, Λετονία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία και Τσεχία) που υποστηρίζουν να δοθεί ανάσα στις αεροπορικές εταιρείες, ώστε να μπορούν σε πρώτο χρόνο να παραχωρούν μόνο κουπόνια και η επιστροφή χρημάτων να μετατεθεί χρονικά αν και εφόσον οι καταναλωτές δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κουπόνια.
Τέσσερα ακόμη κράτη-μέλη φαίνονται να έχουν προσχωρήσει στο στρατόπεδο αυτό (Νορβηγία, την Ελβετία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν). Τα υπόλοιπα, όμως, κράτη-μέλη διαφωνούν όπως και η Κομισιόν, θεωρώντας ότι δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν τα δικαιώματα των επιβατών για άμεση αποζημίωση αν το επιθυμούν.
Το δικηγορικό γραφείο Κουζαλή, μας ενημερώνει ότι οι Υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα ισχύοντα μέτρα, αλλά τόνισαν επίσης την ανάγκη για περαιτέρω και συνεχή συνεργασία προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της επιδημίας COVID-19. Υπογράμμισαν επίσης τον απαραίτητο συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ και με τους διεθνείς εταίρους και κάλεσαν την Κομισιόν να υποβάλει τομεακές κατευθυντήριες γραμμές για τη σταδιακή χαλάρωση και τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων περιορισμού.
Η Επίτροπος Μεταφορών τόνισε ότι οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να προβαίνουν σε επιστροφές χρημάτων για ακυρωμένες πτήσεις και μπορούν να προσφέρουν κουπόνια μόνο εάν οι επιβάτες το δεχτούν ως και την Νομοθεσία στην Κύπρο.
Στην ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Μεταφορών στηριζόμενοι στην Νομοθεσία στην Κύπρο και στους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς ανέφεραν ότι τα κουπόνια πρέπει να ισχύουν για καθορισμένο χρονικό διάστημα και να περιλαμβάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης εάν δεν χρησιμοποιηθούν πριν από το τέλος αυτής της περιόδου. Θα πρέπει επίσης να παρέχεται προστασία σε περίπτωση χρεοκοπίας αεροπορικών εταιρειών.
Η λύση, ανέφεραν οι υπουργοί, θα βοηθούσε τις αεροπορικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας, επιτρέποντας παράλληλα ένα κοινό και επαρκές επίπεδο προστασίας των καταναλωτών.
Εν προκειμένω, τόνισαν την ανάγκη οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές να στοχεύουν στην εναρμόνιση κανόνων και διαδικασιών όσον αφορά τα υγειονομικά μέτρα για διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς, καθώς η έλλειψη κοινής προσέγγισης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποκατάσταση της συνδεσιμότητας.
Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταναλωτών ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση. Ως αποτέλεσμα των διαφωνιών που καταγράφηκαν το θέμα βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και σύμφωνα με κοινοτικούς κύκλους δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί ρύθμιση στο ανώτατο επίπεδο μιας τηλεδιάσκεψης ενδεχομένως των ηγετών των κρατών μελών.
Συμμεριζόμενοι την ανησυχία των πελατών μας, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις που διαδραματίζονται και σας διαβεβαιώνουμε ότι ως δικηγόροι στην Κύπρο και άμεσα ενδιαφερόμενοι, θα έχετε ενημέρωση από εμάς για οποιαδήποτε εξέλιξη επί του ζητήματος πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα αποζημίωσης των επιβατών με βάση την Νομοθεσία στην Κύπρο και στην Ε.Ε, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την η εταιρεία μας G.KOUZALIS LLC – Δικηγορικό γραφείο στην Κύπρο. Είμαστε στη διάθεση σας για οτιδήποτε χρειαστείτε να αποταθείτε κοντά μας.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΡΔΑΛΟΥ
02/05/2020